Dessertvin

Dessertvin

Nordmenn drikker kaffe til desserten. Noen få bestiller heller et glass dessertvin. Det burde flere gjøre. Kaffen kan vi spare til etter desserten med en liten konfektbit.

Dessertkulturen i Norge er så absolutt til stede, men det å drikke dessertvin er vi ikke helt fortrolige med ennå. Joda, på restaurant hender det at vi går for litt vin til desserten, men kun fordi det følger med i vinpakken vi har bestilt.

Det finnes et voldsomt stort utvalg av søte viner som passer til ulike typer desserter. Mange av disse vinene er såkalte sterkviner, det som før var kjent som hetvin. Portvin, sherry og madeira er kanskje de mest kjente av disse. Og alle tre har tidligere vært populære viner her til lands. Dessverre har salget av disse gått ned de siste årene, men dette er det på tide å gjøre noe med.

Vi kan dele desserter inn i forskjellige kategorier. Krembaserte desserter som panna cotta, karamellpudding og pavlova med marengs og krem. Og sjokoladebaserte desserter som brownies, sjokolademousse eller fondant. Og ikke minst nøttebaserte desserter som makroner, Sarah Bernard, nøttekaker osv. Fruktterter, paier og bær er enda en kategori og selvsagt iskrem.

Mange av dessertvinene kan brukes til flere typer dessert. Til krembaserte desserter passer for eksempel frisk og sødmefull Moscato d’Asti fra Italia, eller Tokaji vin fra Ungarn. Sistnevnte vin kan med fordel også brukes til sjokoladebaserte desserter, gjerne med aprikoser eller appelsin tilbehør. Friske, unge portviner kan også med fordel brukes til sjokolade desserter og det samme kan recioto della Valpolicella, dessertvin varianten av den populære italienske vinen Amarone.

Nøttebaserte kaker og tørket frukt er flott følge til madeira og portvin av typen tawny. Men igjen passer også Tokaji fint til tørket frukt, det samme gjelder dessertviner lager på riesling druen fra Tyskland og Østerrike. Søte viner på riesling er også veldig godt til både frisk frukt og til bær, gjerne med en liten klatt krem. Her er recioto de Soave, den hvite varianten av italiensk dessertvin fra Veneto, også et godt alternativ.

Karamellpudding og creme brulée er godt følge til viner med lett karamellpreg som moscatel de Setubal fra Portugal eller søt madeira.

Til iskrem anbefales en Pedro Ximenes, populært kalt PX, en veldig søt variant av sherry, denne helles direkte over vaniljeiskrem og nytes direkte.

Link til våre produkter – klikk her

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.