Hvordan forstå årgangsvin

Hvordan forstå årgangsvin

Når det kommer til vin, ofte årgangsvin, synes folk flest det virker veldig komplisert og forvirrende. Det er det ikke. Det er faktisk veldig enkelt. Årgangen på en vin forteller deg hvilket år druene ble plukket.

Hos nesten alle viner som kommer fra enkelt-årganger, vil etiketten på vinen fortelle deg hvilket år vinen ble lagd. Noen få unntak finnes og det er noen få billige, nesten ikke drikkelige viner, eller merkeviner.

Befestet og sprudlende vin, som Champagne, er som regel ikke klassifisert som årgangsviner. Det er fordi de er ofte laget som en blanding av forskjellige årganger, med hensikt med å lage en bestemt «House stil». Unntaket fra denne regelen, er imidlertid at i et fremragende år, vil årgangs Champagne og årgangs Portvin lages.

I begge tilfeller er det opp til produsenten å bestemme om året er tilstrekkelig godt nok til å produsere en enkelt årgangsvin. Portvin modnes i tønner av eik i to år før den er evaluert og kvaliteten bli bestemt. Først da kan man ta avgjørelsen på om vinen er en årgang som kan bli erklært. Forholdene må være ultimate for den type vin slik at kvaliteten når kravene for en årgangs Champagne. På grunn av denne regelen, er det vanligvis omtrent bare fire eller fem slike årganger i tiåret.

Men hvorfor er årgangene forskjellige? Det skyldes været. Mikroklimaet i de forskjellige vin-regionene hvor produsenter holder til varierer, ofte veldig dramatisk, fra et år til et annet. Druer reagerer på forskjeller i klimaet på hver sin særegne måte. Så derfor kan vi for eksempel ta en titt på Syrah/Shiraz som reagerer veldig godt på tørre, solfylte forhold som virker positivt på modningen av sukkeret, hovedingrediensen i det kraftige kicket av alkohol. Derfor egner denne druen seg veldig godt for klimaet i Barossa dalen i sør Australia. Hvis vi så tar en titt på Sauvignon Blanc, kan vi se at den responderer veldig bra på litt fuktige og kjøligere områder, noe som gjør at druen trives veldig godt i Loire dalen og på New Zealands sør øy.

Dette kan resultere i at gode vinprodusenter kan lage god vin med utgangspunkt i dårlige druer, men en gjennomsnittlig vinprodusent klarer bare å lage gjennomsnittlig vin, selv med perfekte druer.

Til våre produkter – klikk her

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.