Kvinner og vin

Kvinner og vin

Vinmaking har siden tidenes morgen vært et mannsdominert yrke. Kunnskapen om vinplanten og vinifikasjonen har gått i arv fra far til sønn i uminnelige tider. Men for 30 år siden så vi et begynnende skifte i tankegangen. Det var på tide for damene å ta skrittet frem i rampelyset.

Men også før den tid har kvinner hatt en rolle i vinverden. Sterke personligheter som Lilly Bollinger og enken Clicquot gjorde mye for Champagne. Mens Marchesa Giulia Vittorina Falletti di Brolio sørget for at Barolovinene ble tørre og oppnådde dagens renomé. I 1970 fikk vi verdens første kvinnelige Master of Wine, Sarah Morphew Stephen, og Jancis Robinson MW er uten tvil den mest innflytelsesrike kvinnelige vinskribenten vi har i dag. For ikke å glemme hva Lalou Bize og Anne Claude Leflaive har gjort for Burgund.

De fleste vinhusene var opprinnelig familieeid, men selv om mennene i huset var de som høstet æren for vinene, stod det som regel et knippe kvinner i bakgrunnen og sørget for administrasjon, logistikk og selvsagt at barna ble tatt hånd om og at både mannen og de andre ansatte fikk sine daglige måltider. Arbeidet i en vingård er avhengig av at alle tar sin del av jobben, være seg i eller utenfor vinmarkene og kjelleren.

Heldigvis er vi i dag kommet et stykke lenger. Likestilling har i mange år vært et tema, og i dag er trenden at datteren i familien vel så godt kan ta over driften av vingården som sønnen. Et av landene som har fått mye oppmerksomhet, av blant andre Mrs. Robinson, er Tyskland. Her har vi en liten hærskare av unge, fremadstormende kvinnelige vinmakere. De er mer eller mindre selv alt opp i vinmarkene og har i ung alder tatt over stafettpinnen etter far. Ikke alltid uten uoverensstemmelser om hvordan både vinmarkene og produksjonen skal videreføres, men at det har vært tøft for den yngre generasjonen å ta over foreldres livsverk har det aldri vært tvil om, her spiller kjønn ingen rolle.

Flere steder i vinverden ser vi i dag unge kvinnelige vinmakere stifte grupperinger og holde smakinger hvor det fokuseres både på vinmaking av kvinner, men også for kvinner. Vinverden er fremdeles mannsdominert og det kan av og til være befriende for kvinner å få lov til å smake vin uten mannens alltid tilstedeværende kommentarer og analyser av vinene som ofte kan være helt annerledes enn hvordan kvinner oppfatter samme vin. Forskning viser at kvinner generelt sett har bedre luktesans enn menn og derfor vil ha en annen opplevelse av vin.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.